Prosecco Superiore Univerzum

A Prosecco egy elegáns, gyümölcsös és virágos aromákkal rendelkező olasz habzóbor. Története Északkelet-Olaszország azon kis dombos vidékén kezdődött, amely két város, Conegliano és Valdobbiadene között fekszik. Több mint három évszázada termesztik itt a szőlőt, amelyből a ma Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore néven ismert tételek készülnek.

Olaszország egyik legrégebbi elismert történelmi eredetmegjelölése is hozzájuk kötődik: az olasz borok legmagasabb minőségi szintjét jelentő Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) minősítést kizárólag az itt termelt Proseccók érdemelhetik ki.

A Prosecco a honos, évszázadok óta termesztett szőlőfajták kombinációjából készül. Alapszerkezetét a Glera határozza meg, amely a borvidék szabályai szerint a házasításokban legalább 85%-ot teszi ki. Emellett legfeljebb 15%-ban az őshonos Glera Lunga, Verdiso, Perera és Bianchetta Trevigiana fajták, valamint a Pinot és Chardonnay is megengedett a házasításokban. A tételek egyediségéhez a szőlő mellett a borkészítés speciális eljárása is hozzájárul. A Conegliano Valdobbiadene-i módszer az olasz (Martinotti, avagy Charmat) habzóbor készítési módszer átdolgozott változata, amely lehetővé teszi a termelő számára, hogy megőrizze a bor frissességét és élénkségét, valamint a Prosecco Superiore természetes tulajdonságait. Így a borok maximálisan a terroir által nyújtott jellegzetességeket mutatják.

A Conegliano Valdobbiadene régió 15 településből áll, ez a Prosecco világ szíve!

Olaszország egyik legrégebbi, 1969 óta elismert történelmi eredetmegjelölése is ide kötődik.
A Prosecco rendszerezésének átszervezését követően 2009-ben a Mezőgazdasági Minisztérium az olasz borok legmagasabb minőségi szintjét jelentő Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) minősítést adományozta. Conegliano Valdobbiadene térség mellett “a Prosecco univerzumához” tartoznak még az Asolo Prosecco DOCG és a Prosecco DOC eredetvédelmi területek, amelyek Veneto és Friuli Venezia Giulia 9 tartományát foglalják magukba. Ezeket a Prosecco szőlészeti örökségének védelme és a világ minden táján való megőrzése érdekében hozták létre.

Földrajzi adottságok

A borvidék északkelet-olaszországi Veneto régióban, Treviso tartomány alacsony hegyvidékén terül el.
Ha egy kicsit messzebbről nézzük, Velence és a Dolomitok között található, rendkívül sajátos domborzat és egyedülálló klimatikus viszonyok jellemzik a területet.
A szőlőtermesztés itt több évszázados tradícióval bír. A termőterület határai az 1930-as évek óta lényegében változatlanok maradtak.

A terület így 15 települést foglal magába:

  • Cison di Valmarino
  • Colle Umberto
  • Conegliano
  • Farra di Soligo
  • Follina
  • Miane
  • Pieve di Soligo
  • Refrontolo
  • San Pietro di Feletto
  • San Vendemiano
  • Susegana
  • Tarzo
  • Valdobbiadene
  • Vidor
  • Vittorio Veneto

Mi mit jelent?

1.

D.O.C.G.

A Denominazione di Origine Controllata e Garantita rövidítése, az olasz borok minőségi piramisának csúcsát jelenti. Szigorúbb szabályok vonatkoznak rá, mint a D.O.C.-re, ezt azonosítja a történelmi eredetmegjelölés.

2.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore megnevezés

A megnevezés alatt az oltalom alatt álló eredetmegjelölést értjük. Ez egy jogi védjegy, amelyet az Európai Unió olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek ítél oda, amelyek megkülönböztető minőségi jellemzői alapvetően vagy kizárólagosan annak a területnek köszönhetők, ahol termesztették őket.

3.

Cartizze

Ez az eredetmegjelölés “Cru”-ja, egy kis, mintegy 107 hektáros terület Valdobbiadene dűlői közt, amelynek szőlőjéből olyan pezsgő készül, ami az enyhe mikroklíma és a speciális talajok tökéletes kombinációját tükrözi.

4.

Rive

Olyan bortípus, amelyet kézzel szüretelt és válogatott szőlőből készítenek, a megnevezés egyetlen, gyakran magasan a hegyekben fekvő településre vagy dűlőre vonatkozik. A címkén fel kell tüntetni a származási hely nevét, valamint az évjáratot.

5.

Autokláv

Nyomás alatt álló tartály, amelyben a Charmat- vagy Martinotti-módszer szerint az alapbor természetes másoderjedése – cukor és élesztő hozzáadásával – zajlik. Ez az erjedés hozza létre azokat a buborékokat, amelyek ezt a pezsgőt jellemzik, megőrizve gyümölcsös és virágos aromáit.

6.

Alapbor

A must első erjesztéséből nyert bor. Az alapborhoz cukrot és élesztőt adnak, majd a második erjesztéshez autoklávba helyezik.

7.

Prise de mousse

A második természetes erjedés, amely során a buborékok keletkeznek. Nagy, nyomás alatt álló tartályokban (autoklávokban) zajlik, amelyekben cukrot és élesztőt adnak az alapborhoz.

8.

Maradékcukor

A borban maradó cukor mennyisége gramm/literben kifejezve.

9.

Vintage (millesimato)

Egyetlen évjárat szőlőjéből nyert bor.

10.

Cuvée

Különböző alapborok házasításával előállított bor.

11.

Perlage

Így nevezik a természetes újraerjedésből származó apró szén-dioxid-buborékokat, amelyek a bor kiöntésekor a pohárban felpezsegnek.

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom