FOLLADOR Ruiol Castei Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Dry

Bruttó ár:

6 790 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 9053 Ft/liter

Készleten

FOLLADOR Ruiol Castei Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Dry

A Champagne & Sparkling Wine World Championship 2020 díj tulajdonosa, ugyanis a tétel e korábbi évjáratát a világ legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyén az év legjobb pezsgőjének választották.

A Ruiol Castei név egyébként a környéken található ősi erődítményeknek állít emléket.

A név alatt pohárba kerülő tétel kitöltve élénk szalmasárga színnel, lime-zöld reflexekkel, finom és tartós habzással köszönt minket. Illatában a kiemelkedő gyümölcsösségét az aranyló alma, az őszibarack és a körte tiszta aromái testesítik meg, amit virágos jegyek egészítenek ki. Ízében a tiszta zöld- és pirosalmás vonal dominál, a vastag korty enyhe, frissítő ásványossággal búcsúzik. A tétel Magnum kiszerelésben is elérhető.

Ételpár

Ez maga az aperitif par excellence! Ideális hal- és kagylóételekhez kísérőként, valamint önálló tételként száraz kekszek, sós krékerek vagy akár natúr magok társaságában tetszőleges időpontban fogyasztható.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 8°C-ra, tálalása mandzsettában tökéletes.

Alkohol

11,5 %

Sav

6 g/l

Cukor

14 g/l

Szárazsági fok

extra dry

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

11,5

Alrégió

Valdobbiadene

Borászat

Follador

Cukor (g/l)

14

Évjárat

2021

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Olaszország

Régió

Veneto

Sav (g/l)

6

Szárazsági fok

extra dry

Szüret

2021. szeptember

Termékkategória

Spumante fehér

Termelő/borász

Francesca Follador

Termőhely

Col San Martino

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.

Még több Follador bor

Még több extra dry bor