FOLLADOR Torri di Credazzo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Dry

Bruttó ár:

9 290 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 12387 Ft/liter

Készleten

FOLLADOR Torri di Credazzo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Dry

A Torri di Credazzo a család tulajdonában lévő szőlőültetvény, a birtok igazi koronaékszere, egyúttal egy igazán elegáns extra dry tétel termőterülete.

Élénk szalmasárga szín jellemzi, zöldes reflexekkel, nagyon finom és tartós habzással. Elegáns, almás és barackos aromáival, illetve rózsaszirmok illatával kényeztet az orrban. Bársonyos, testes, zamatos és hosszan kiteljesedő ízvilággal bír a különleges borkészítési eljárás miatt. Ízében édesebbnek, gyümölcsösebbnek hat, mint amit a valós maradékcukor-tartalma sugall. A vastag korty hosszú lecsengésében izgalmas élesztős, kalácsos jegyekkel búcsúzik.

Ételpár

Kiváló aperitif. Nagyszerű kísérője könnyű, de fűszeres, halakkal, akár kagylóval készült tésztaételeknek, de komplexitása révén akár önmagában is a nap fénypontja lehet.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 8°C-ra, tálalása mandzsettában tökéletes.

Alkohol

11 %

Sav

6 g/l

Cukor

13 g/l

Szárazsági fok

extra dry

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

11

Alrégió

Valdobbiadene

Borászat

Follador

Cukor (g/l)

13

Évjárat

2021

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Olaszország

Régió

Veneto

Sav (g/l)

6

Szárazsági fok

extra dry

Szüret

2021. szeptember

Termékkategória

Spumante fehér

Termelő/borász

Francesca Follador

Termőhely

Torri di Credazzo

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.

Még több Follador bor

Még több extra dry bor