FOLLADOR Nani Dei Berti Rive di Col San Martino Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut
Nani dei Berti Giovanni Follador, Gianfranco Follador apjának beceneve volt. A család a róla elnevezett és neki dedikált tétellel tiszteleg az energikus és találékony felmenő előtt.
A pohárba kitöltve világos szalmasárga színnel találkozunk, jellegzetes lime-zöld reflexekkel. Élénk és extra finom, krémes perlage jellemzi. Intenzív és fűszeres illata citrusfélékre, mandulára és akácvirágra emlékeztet, ugyanakkor ásványos jegyek is felvillannak benne. Az első korty krémes kajszibarackos ízeket ad elegáns mineráliákkal. Tovább kóstolva jó szerkezet és tökéletes egyensúly karöltve mutatkoznak, a tétel ásványos, citrusos, zöldalmás lecsengéssel búcsúzik hosszan. A tétel Magnum kiszerelésben is elérhető.
Alkohol
11 %
Sav
6 g/l
Cukor
8 g/l
Szárazsági fok
brut
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Follador |
Cukor (g/l) |
8 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6 |
Szárazsági fok |
brut |
Szüret |
2021. szeptember |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Francesca Follador |
Termőhely |
Rive di Col San Martino |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Badge |
Így készítik
A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.