FOLLADOR Nani Dei Berti Rive di Col San Martino Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut

Bruttó ár:

7 690 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 10253 Ft/liter

Készleten

FOLLADOR Nani Dei Berti Rive di Col San Martino Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut

Nani dei Berti Giovanni Follador, Gianfranco Follador apjának beceneve volt. A család a róla elnevezett és neki dedikált tétellel tiszteleg az energikus és találékony felmenő előtt.

A pohárba kitöltve világos szalmasárga színnel találkozunk, jellegzetes lime-zöld reflexekkel. Élénk és extra finom, krémes perlage jellemzi. Intenzív és fűszeres illata citrusfélékre, mandulára és akácvirágra emlékeztet, ugyanakkor ásványos jegyek is felvillannak benne. Az első korty krémes kajszibarackos ízeket ad elegáns mineráliákkal. Tovább kóstolva jó szerkezet és tökéletes egyensúly karöltve mutatkoznak, a tétel ásványos, citrusos, zöldalmás lecsengéssel búcsúzik hosszan. A tétel Magnum kiszerelésben is elérhető.

Ételpár

Lenyűgöző bor, kiváló aperitif. Ízgazdagsága és egyensúlyos szerkezete miatt ideális könnyed elő- és tartalmasabb főételekhez egyaránt, valamint tökéletesen passzol fűszeresebb, karakteresebb sajtokhoz is.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 8°C-ra, tálalása mandzsettában tökéletes.

Alkohol

11 %

Sav

6 g/l

Cukor

8 g/l

Szárazsági fok

brut

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

11

Alrégió

Valdobbiadene

Borászat

Follador

Cukor (g/l)

8

Évjárat

2021

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Olaszország

Régió

Veneto

Sav (g/l)

6

Szárazsági fok

brut

Szüret

2021. szeptember

Termékkategória

Spumante fehér

Termelő/borász

Francesca Follador

Termőhely

Rive di Col San Martino

Űrtartalom (l)

0.75

Badge

Így készítik

A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.

Még több Follador bor

Még több brut bor