COLESEL Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut
Igazi úttörő pezsgőital, a kóstolósor dobogójának biztos birtokosa.
6 g/l maradékcukor jelentette az első brut szárazsági fokú Cartizzét a vidéken, a Colesel borászat 2006-ban döntött ezen újítás mellett. Élénk szalmasárga szín, finom buborékok és tartós, krémes hab jellemzi. Gazdag illatában főként a friss gyümölcsösség dominál, kenyérhéjas jegyekkel. Érdekessége, hogy első nyelvérintésre egyértelmű barackos jegyeket ízlelhetünk, ám hamar érkezik utána a zöldalmás fajtajelleg és a fűszeres felhang. Intenzív, tisztán értelmezhető, kellemes ásványos íz a nyelv két oldalán. A vastag kortyban hosszú, határozott váltások jellemzőek, száraz, ásványos, telt lecsengéssel. Cartizze-rajongók vagy -kóstolók szervezőinek ajánlott egyedülálló, izgalmas tétel.
A “Cartizze” jelölésű pezsgő az olasz habzóbor-készítés igazi gyöngyszeme. A szőlő az azonos névre keresztelt területről (cru) származik, ami sajátos látványt nyújtó kúp Valdobbiadene település határában. Ez a mindössze 107 hektáros terület a régió legnagyobb presztízzsel bíró és ekképp legdrágább termőhelye, amelyen közel 160 termelő osztozik, zsebkendőnyi részekre osztva ezt a jól lehatárolt apellációt. A talaj egyedülálló adottságainak és a speciális klimatikus viszonyoknak köszönhetően különleges minőségű szőlő terem itt, a dűlők meghökkentő dőlésszöge miatt a tőkék gondozása pedig heroikus, kizárólag kézi műveléssel lehetséges. Az aranysárga, édes fürtök fűszeresek és savban gazdagok. A többmillió éves, agyagos-márgás altalaj adja a termőrétegek gerincét, a termőhely ezen változatossága köszön vissza az értékes termésben és az egyedi termékben egyaránt.
Alkohol
11,5 %
Sav
6,5 g/l
Cukor
8 g/l
Szárazsági fok
brut
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Colesel |
Cukor (g/l) |
8 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6,5 |
Szárazsági fok |
brut |
Szüret |
2021. szeptember 10. – október 10., kizárólag kézi szüreteléssel |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Vlady Bortolin |
Termőhely |
Cartizze |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Badge |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztéssel, derítést követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és közel 3 hónap alatt ment végbe (long charmat), majd palackozás előtt további 2-3 hónapos érlelés következett tartályban.
Így tároljuk
Hűvös és átszellőzött környezetben tároljuk, a palackot mindig függőlegesen tartva. Lehetőség szerint kerüljük a hosszabb ideig hűtőben történő tárolását.