COLESEL Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut

Bruttó ár:

15 690 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 20920 Ft/liter

Készleten

COLESEL Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut

Igazi úttörő pezsgőital, a kóstolósor dobogójának biztos birtokosa.

6 g/l maradékcukor jelentette az első brut szárazsági fokú Cartizzét a vidéken, a Colesel borászat 2006-ban döntött ezen újítás mellett. Élénk szalmasárga szín, finom buborékok és tartós, krémes hab jellemzi. Gazdag illatában főként a friss gyümölcsösség dominál, kenyérhéjas jegyekkel. Érdekessége, hogy első nyelvérintésre egyértelmű barackos jegyeket ízlelhetünk, ám hamar érkezik utána a zöldalmás fajtajelleg és a fűszeres felhang. Intenzív, tisztán értelmezhető, kellemes ásványos íz a nyelv két oldalán. A vastag kortyban hosszú, határozott váltások jellemzőek, száraz, ásványos, telt lecsengéssel. Cartizze-rajongók vagy -kóstolók szervezőinek ajánlott egyedülálló, izgalmas tétel.

A “Cartizze” jelölésű pezsgő az olasz habzóbor-készítés igazi gyöngyszeme. A szőlő az azonos névre keresztelt területről (cru) származik, ami sajátos látványt nyújtó kúp Valdobbiadene település határában. Ez a mindössze 107 hektáros terület a régió legnagyobb presztízzsel bíró és ekképp legdrágább termőhelye, amelyen közel 160 termelő osztozik, zsebkendőnyi részekre osztva ezt a jól lehatárolt apellációt. A talaj egyedülálló adottságainak és a speciális klimatikus viszonyoknak köszönhetően különleges minőségű szőlő terem itt, a dűlők meghökkentő dőlésszöge miatt a tőkék gondozása pedig heroikus, kizárólag kézi műveléssel lehetséges. Az aranysárga, édes fürtök fűszeresek és savban gazdagok. A többmillió éves, agyagos-márgás altalaj adja a termőrétegek gerincét, a termőhely ezen változatossága köszön vissza az értékes termésben és az egyedi termékben egyaránt.

Ételpár

Kiváló aperitif, de önálló tételként minden alkalomhoz és ízléshez jól passzol. Vastagságának és rétegzettségének köszönhetően tartalmasabb ételekhez is társítható, legyen szó grillezett vagy rántott fogásokról, raguról, de természetesen ideális kísérője a fehérhúsoknak és a halételeknek egyaránt.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 2-5°C-ra, tálalása jégvödörben tökéletes.

Alkohol

11,5 %

Sav

6,5 g/l

Cukor

8 g/l

Szárazsági fok

Brut

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

Évjárat

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Régió

Sav (g/l)

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember 10. – október 10., kizárólag kézi szüreteléssel

Típus

Termelő/borász

Vlady Bortolin

Termőhely

Cartizze

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztéssel, derítést követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és közel 3 hónap alatt ment végbe (long charmat), majd palackozás előtt további 2-3 hónapos érlelés következett tartályban.

Így tároljuk

Hűvös és átszellőzött környezetben tároljuk, a palackot mindig függőlegesen tartva. Lehetőség szerint kerüljük a hosszabb ideig hűtőben történő tárolását.

Még több Colesel pezsgő

Még több Brut pezsgő

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom