FOLLADOR XZero Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Brut

Bruttó ár:

7 390 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 9853 Ft/liter

Készleten

FOLLADOR XZero Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Brut

Az XZero egy remekbe szabott, igazán nagysikerű pezsgőital. Jól strukturált, harmonikus, erős ásványos jegyekkel tűzdelt tétel a szőlőültetvények különösen agyagos és meszes talajának köszönhetően. Finom, dinamikus és kellemesen száraz íze miatt kedvelt, amely a maradékcukor teljes hiányára vezethető vissza, ez pedig az olasz habzóborok világának különleges, ritka kategóriájába sorolja.

A pohárba kitöltve szalmasárga színnel, lime-zöld reflexekkel, extra finom gyöngyözéssel találkozunk. Fűszeres illatában meghatározóak a zöldalma, körte, lime, friss virágok és citrusfélék intenzív jegyei. A vastag kortyban felfedezhetünk grapefruitot és pomelót. Annak ellenére, hogy 0 g/l maradékcukorral bír, az egyik leggyümölcsösebb extra brut a DOCG-tételek között.

Ételpár

Sokoldalú tétel, tökéletes kísérő az egész étkezés során. Bármelyik fogáshoz jól illeszthető, de leginkább grillezett halakhoz passzol. Baráti kóstolók elengedhetetlen és izgalmas kezdő tétele.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 8°C-ra, tálalása mandzsettában tökéletes.

Alkohol

11,5 %

Sav

5,5 g/l

Cukor

0 g/l

Szárazsági fok

Extra brut

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

Évjárat

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Régió

Sav (g/l)

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember

Típus

Termelő/borász

Francesca Follador

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.

Még több Follador pezsgő

Még több Extra brut pezsgő

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom