FOLLADOR XZero Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Extra Brut
Az XZero egy remekbe szabott, igazán nagysikerű pezsgőital. Jól strukturált, harmonikus, erős ásványos jegyekkel tűzdelt tétel a szőlőültetvények különösen agyagos és meszes talajának köszönhetően. Finom, dinamikus és kellemesen száraz íze miatt kedvelt, amely a maradékcukor teljes hiányára vezethető vissza, ez pedig az olasz habzóborok világának különleges, ritka kategóriájába sorolja.
A pohárba kitöltve szalmasárga színnel, lime-zöld reflexekkel, extra finom gyöngyözéssel találkozunk. Fűszeres illatában meghatározóak a zöldalma, körte, lime, friss virágok és citrusfélék intenzív jegyei. A vastag kortyban felfedezhetünk grapefruitot és pomelót. Annak ellenére, hogy 0 g/l maradékcukorral bír, az egyik leggyümölcsösebb extra brut a DOCG-tételek között.
Alkohol
11,5 %
Sav
5,5 g/l
Cukor
0 g/l
Szárazsági fok
extra brut
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Follador |
Cukor (g/l) |
0 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
5,5 |
Szárazsági fok |
extra brut |
Szüret |
2021. szeptember |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Francesca Follador |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát, ám a következő években megfelelő tárolással sok meglepetést tartogató tétellé fejlődik.