ADAMI Col Credas Extra Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Farra di Soligo

Bruttó ár:

9 990 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 13320 Ft/liter

Készleten

ADAMI Col Credas Extra Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Farra di Soligo

A “rive” a helyi dialektusban a meredek domboldalakon fekvő szőlőültetvényeket jelenti, egyúttal a régióban a dűlőszelektált tételek jelölése. A Col Credas kizárólag a Farra di Soligo település Credazzo nevű dűlőjének szőlőjéből készült pezsgő, innen a név: “Rive di Farra di Soligo”.

Szalmasárga szín, krémes, tömött hab és finom, hosszantartó buborékok jellemzik. Illata széles és nagyvonalú, intenzív és kiegyensúlyozott. Finom virágos jegyekkel találkozunk, az akácvirág és a lilaakác mellett ropogós gyümölcsök, különösen az alma és a körte meghatározó. Ízeiben “extrém” brut stílus köszön vissza, klasszikusan fanyar savakkal, ízvilágában mégis gazdag, komplex és frissítő. A vastag korty hosszan elnyúlik a szájban, kiváló harmóniát és eleganciát mutat. Egy különösen finom, bársonyos ízvilág, amely száraz lecsengéssel zárul.

Ételpár

Tökéletes kísérője a kagylónak, rákoknak, halételeknek. A tengeri sügérfilé és a lazacsteak a legtökéletesebb párosítása, pisztáciával vagy mogyoróval és szárított paradicsommal. Kiválóan illeszthető előételekhez, hideg és meleg könnyebb fogásokhoz egyaránt.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 7-8°C-ra, tálalása jégvödörben tökéletes. Közepesen széles fehérboros pohárba töltsük, mivel a magas, karcsú poharak ugyan maximalizálják a gyöngyözés intenzitását, de gátolják a bor illatának kibontakozását.

Alkohol

11 %

Sav

6 g/l

Cukor

4 g/l

Szárazsági fok

Extra brut

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

11

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

4

Évjárat

2021

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Olaszország

Régió

Veneto

Sav (g/l)

6

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember 20. – október 10.

Típus

Termelő/borász

Adriano Adami

Termőhely

Credazzo (Farra di Soligo)

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 17-19°C-on. A bor 3 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és több mint 40 nap alatt ment végbe. A tétel végül -4°C-on végzett borkősav-stabilizálást követően, nyomás alatti finomszűrés után került palackba.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. A szüretet követő év a Col Credas optimális fogyasztási ideje, ekkor mutatja meg valódi arcát, ropogós, friss és gyümölcsös jellegét. Megfelelő körülmények között történő tárolás esetén a következő években is kiváló. Érleléssel az ízek rétegződnek, a gyümölcsössége árnyaltabbá válik, a illatban s ízben egyaránt megmutatkozó fokozott komplexitás miatt azonban mindenképp megéri pár palackot eltenni későbbre is.

Még több ADAMI bor

Még több Extra brut bor