ADAMI Vigneto Giardino Asciutto Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Colbertaldo
Az 1920-ban vásárolt Vigneto Giardino (jelentése: szőlőskert) egy déli fekvésű, természetes amfiteátrum alakú szőlőültetvény. Feltehetően ez a terület adta az első rivét (cru), azaz az egyetlen területről szüretelt szőlőből készült, vagyis dűlőszelektált proseccót. A feljegyzések szerint az 1. Mostra dei Vini Tipici d’Italia rendezvényen mutatták be „Riva Giardino Asciutto” néven, amelyet 1933. augusztus 3. és 19. között tartottak Sienában.
Adami szerint a Vigneto Giardino fejezi ki legjobban azt az érzést, amit egy frissen mosott gyümölcsökkel teli láda komplex, azonnali és megismételhetetlen illata vált ki az agyban az orrunkon keresztül.
A pezsgő szalmasárga színnel mutatkozik be, kitöltve krémes hab és finom, hosszantartó buborékok jellemzik. Illata komplex, intenzív és harmonikus, kellemesen ropogós fűszeresség, almás és őszibarackos jegyek, valamint a lilaakác és az akácvirág tónusai jellemzik. Az első korty gazdag gyümölcsösséget, bársonyosságot ad hosszantartó ásványossággal párosulva. Ezeknek köszönhetően “asciutto”, azaz szájüreg-öblítő az ital, nagyszerű egyensúllyal és végtelen eleganciával.
Alkohol
11 %
Sav
6 g/l
Cukor
20 g/l
Szárazsági fok
dry
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
ADAMI |
Cukor (g/l) |
20 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6 |
Szárazsági fok |
dry |
Szüret |
2021. szeptember 20. – október 10. |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Adriano Adami |
Termőhely |
Vidor, Colbertado |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 17-19°C-on. A bor 3 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és több mint 40 nap alatt ment végbe. A tétel végül -4°C-on végzett borkősav-stabilizálást követően, nyomás alatti finomszűrés után került palackba.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. A szüretet követő év a Vigneto Giardino optimális fogyasztási ideje, ekkor mutatja meg valódi arcát, ropogós, friss és gyümölcsös jellegét. Megfelelő körülmények között történő tárolás esetén a következő években is kiváló. Érleléssel az ízek rétegződnek, a gyümölcsössége árnyaltabbá válik, a illatban s ízben egyaránt megmutatkozó fokozott komplexitás miatt azonban mindenképp megéri pár palackot eltenni későbbre is.