ADAMI Vigneto Giardino Asciutto Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Colbertaldo

Bruttó ár:

9 990 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 13320 Ft/liter

Készleten

ADAMI Vigneto Giardino Asciutto Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Colbertaldo

Az 1920-ban vásárolt Vigneto Giardino (jelentése: szőlőskert) egy déli fekvésű, természetes amfiteátrum alakú szőlőültetvény. Feltehetően ez a terület adta az első rivét (cru), azaz az egyetlen területről szüretelt szőlőből készült, vagyis dűlőszelektált proseccót. A feljegyzések szerint az 1. Mostra dei Vini Tipici d’Italia rendezvényen mutatták be „Riva Giardino Asciutto” néven, amelyet 1933. augusztus 3. és 19. között tartottak Sienában.

Adami szerint a Vigneto Giardino fejezi ki legjobban azt az érzést, amit egy frissen mosott gyümölcsökkel teli láda komplex, azonnali és megismételhetetlen illata vált ki az agyban az orrunkon keresztül.

A pezsgő szalmasárga színnel mutatkozik be, kitöltve krémes hab és finom, hosszantartó buborékok jellemzik. Illata komplex, intenzív és harmonikus, kellemesen ropogós fűszeresség, almás és őszibarackos jegyek, valamint a lilaakác és az akácvirág tónusai jellemzik. Az első korty gazdag gyümölcsösséget, bársonyosságot ad hosszantartó ásványossággal párosulva. Ezeknek köszönhetően “asciutto”, azaz szájüreg-öblítő az ital, nagyszerű egyensúllyal és végtelen eleganciával.

Ételpár

Kiváló aperitif, tökéletesen illik bármilyen baráti összejövetelhez, ünnepi alkalomhoz. Száraz sütemények, focacciák, gyümölcstorták, kalácsok kiváló kísérője, de friss gyümölcsökkel társítva, különösen barackkal és dinnyével önálló fogásként is megállja a helyét. Ajánlott ételpárja a “risotto al baccalà”, vagyis a szárított tőkehalas rizottó.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 7-8°C-ra, tálalása jégvödörben tökéletes.

Alkohol

11 %

Sav

6 g/l

Cukor

20 g/l

Szárazsági fok

Dry

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

Évjárat

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Régió

Sav (g/l)

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember 20. – október 10.

Típus

Termelő/borász

Adriano Adami

Termőhely

Vidor, Colbertado

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 17-19°C-on. A bor 3 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és több mint 40 nap alatt ment végbe. A tétel végül -4°C-on végzett borkősav-stabilizálást követően, nyomás alatti finomszűrés után került palackba.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. A szüretet követő év a Vigneto Giardino optimális fogyasztási ideje, ekkor mutatja meg valódi arcát, ropogós, friss és gyümölcsös jellegét. Megfelelő körülmények között történő tárolás esetén a következő években is kiváló. Érleléssel az ízek rétegződnek, a gyümölcsössége árnyaltabbá válik, a illatban s ízben egyaránt megmutatkozó fokozott komplexitás miatt azonban mindenképp megéri pár palackot eltenni későbbre is.

Még több ADAMI pezsgő

Még több Dry pezsgő

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom