ADAMI Dei Casel Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
A “Casel” a helyi dialektusban a “Rive”-n található kis házakat jelenti, amelyeket a szőlőművelők valaha szerszámos fészerként használtak, és védte őket az esőtől ha munka közben érte őket. A “Casei” egyébként az Adami család helyi beceneve is egyben.
Szalmasárga szín, krémes hab és finom, hosszan tartó buborékok jellemzik ezt a tételt. Illata rendkívül gazdag, összetett, intenzív és harmonikus. Kellemes, ropogós fűszerességgel és tiszta almás jegyekkel találkozunk, kiegészülve őszibarack, valamint fűzfa és akácvirág tónusokkal.
Ízében visszaköszön ez a gazdag gyümölcsösség, bársonyos szájüreg élményt hagyva maga után minden kortyolást követően. A vastag korty ízjátéka tükrözi az illatot. Kivételes komplexitás és hosszúság, nagyszerű egyensúly és elegancia jellemzi a Dei Caselt.
Alkohol
11 %
Sav
6 g/l
Cukor
16 g/l
Szárazsági fok
extra dry
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
ADAMI |
Cukor (g/l) |
16 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6 |
Szárazsági fok |
extra dry |
Szüret |
2021. szeptember 20. – október 10. |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Adriano Adami |
Termőhely |
Vidor, Farra di Soligo |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 17-19°C-on. A bor három hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, majd derítését követően készült el a Bosco Di Gica tétellel közös alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és több mint 40 nap alatt ment végbe. A -4°C-on végzett borkősav stabilizálást követően, nyomás alatti finomszűrés után került a prosecco a palackokba.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. Friss bor, de megfelelő körülmények között történő tárolás esetén a következő években is kiváló. Az ízek intenzitása és gyümölcsössége némileg árnyaltabbá válik, de az orrban és a szájban mutatkozó nagyobb komplexitás miatt megéri pár palackot eltenni későbbre.