LE BERTOLE Cartizze Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG di Cartizze Dry
Vibráló, elegáns, finom és komplex.
Egy igazi klasszisnak számító pezsgő Valdobbiadene legmagasabbra értékelt területéről, a Cartizze lejtőiről. Ez a viszonylag kis terület mindig is a non plus ultra volt az amúgy is magasra pozícionált területen.
A halvány szalmasárga szín mellett légies test és egyedi íz jellemzi a tételt. Illatában kellően telt és intenzív, finoman gyümölcsös és virágos. Szájban a banános indulás után meglepő és váratlan epres robbanás következik. Finom buborékai hosszú és krémes, elegáns perlage-t adnak. 2006 óta folyamatosan díjazott, többszörösen érmes tétel évről évre.
A “Cartizze” jelölésű pezsgő az olasz habzóbor-készítés igazi gyöngyszeme. A szőlő az azonos névre keresztelt területről (cru) származik, ami sajátos látványt nyújtó kúp Valdobbiadene település határában. Ez a mindössze 107 hektáros terület a régió legnagyobb presztízzsel bíró és ekképp legdrágább termőhelye, amelyen közel 160 termelő osztozik, zsebkendőnyi részekre osztva ezt a jól lehatárolt apellációt. A talaj egyedülálló adottságainak és a speciális klimatikus viszonyoknak köszönhetően különleges minőségű szőlő terem itt, a dűlők meghökkentő dőlésszöge miatt a tőkék gondozása pedig heroikus, kizárólag kézi műveléssel lehetséges. Az aranysárga, édes fürtök fűszeresek és savban gazdagok. A többmillió éves, agyagos-márgás altalaj adja a termőrétegek gerincét, a termőhely ezen változatossága köszön vissza az értékes termésben és az egyedi termékben egyaránt.
Alkohol
11,5 %
Sav
6 g/l
Cukor
28 g/l
Szárazsági fok
dry
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Le Bertole |
Cukor (g/l) |
28 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6 |
Szárazsági fok |
dry |
Szüret |
2021. szeptember hónapban kizárólag kézi betakarítással |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Gianfranco Bortolin |
Termőhely |
Cartizze |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztéssel készül el az alapbor. A körülbelül 30-40 napig tartó másoderjesztés méthode charmat útján történik.
Így tároljuk
12-16°C-on, sötét helyen, napfénytől elzártan tárolva megőrzi egyedi és élénk karakterét.