FOLLADOR Fosélios Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut
Ünnepi, friss, egészen közérthető tétel.
A Fosélios név a görög “Phos”, azaz fény, valamint “Helios”, azaz Napisten nevéből származik. A tétel csomagolásán is visszaköszön a nevében elrejtett ragyogás. Az ónkapszula fluoreszkáló, sárgás színével, a címke pedig a különleges nyomdatechnikával készülő logó és név enyhén világító játékával teszi igazán egyedivé és izgalmassá a megjelenést.
A pohárba kitöltve szalmasárga színnel találkozunk, feltűnően élénk zöldes csillogással. Illata határozottan gyümölcsös, zöldalma és nyári körte vibráló aromájával, kellemesen virágos lecsengéssel. Ízvilágában a bogyós gyümölcsök a meghatározóak. Friss és élvezetes pezsgő, sokrétű és egyben jól érthető tétel, amelyet szívből ajánlunk azoknak, akik nemrég kezdték az ismerkedést a brut szárazságú habzóborokkal.
Alkohol
11,5 %
Sav
6,5 g/l
Cukor
11 g/l
Szárazsági fok
brut
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Follador |
Cukor (g/l) |
11 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6,5 |
Szárazsági fok |
brut |
Szüret |
2021. szeptember |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Francesca Follador |
Termőhely |
Torri di Credazzo |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A feldolgozás Gianfranco Follador® módszerével indul, amelynek lényege a krio-, azaz hidegmaceráció. Ennek folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 7°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 18 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 15-18°C hőmérsékleten 30 nap alatt ment végbe, majd a 0°C-ra visszahűtött tétel a "long charmat" módszer szerint további 120 napig finomseprőn pihent.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük. 12-16°C között tárolva az első két évben mutatja igazi karakterét és legszebb arcát.