RUGE L’Essenziale Colfondo Agricolo

Bruttó ár:

6 890 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 9187 Ft/liter

Készleten

RUGE L’Essenziale Colfondo Agricolo

A borászok hagyományainak igazi nagykövete, feketeöves ínyenceknek való frizzante.

2019-ben Bassano del Grappa és Vittorio Veneto települések között 17 termelő – köztük a Ruge pincészet – Fondo Agricolo néven szövetséget kötött, hogy a proseccokészítés hagyományai előtt tisztelegve egy közösen meghatározott kódex alapján “col fondo” készítsenek bort.

A “col fondo”, azaz “seprővel” kifejezés a palackban történő természetes másoderjesztés ősi módszerét takarja. A természetes seprő jelenléte a palackban különleges aromakomplexitást kölcsönöz a bornak, a tétel cukormentes szárazsága pedig kiemeli a terroirjegyeket.

Rugéék hagyománytisztelete még a palack megjelenésén is visszaköszön. L’Essenziale, vagyis “a lényeg”. A gyermekkori olvasásélmény alapján került a címkére a róka és a név mögöttes tartalma: “Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.” A lényeg pedig nem más, mint maga a termőterület, a tőke, a szőlő és az ősök, a klasszikus eljárás tisztelete. Egy igazi különleges “szeretem-tétel”.

A palackot a hagyományoknak megfelelően koronazárral látták el. Lágy, krémes hab, finom buborékok jellemzik, az élesztős ködössége mellett is végtelenül elegáns ital. A tökéletes zöldalmás íz ásványos lecsengéssel kísérve 100%-ban tükrözi a glera szőlő valódi arcát.

Ételpár

Ínyenceknek való bor, amely enyhe kenyeres, élesztős aromájának köszönhetően bármilyen előételhez társítható. Alapvetően a tradicionális erjesztésű pezsgőkhöz hasonló jegyei miatt kiváló párosítás dominánsan sós karakterű ételekhez. Tetszőlegesen elkészített tengeri halak, rákok kiváló kísérője. Remek társ ugyanakkor a zsírban gazdagabb fogásokhoz is, bombasztikus élmény például májas pástétomok mellé szervírozva. Ha sajthoz szervírozzuk, félkemény-kemény változatokat válasszunk hozzá. A Parmigiano Reggiano, a Pecorino vagy akár a Comté, de a Gruyère vagy a Manchengo is hálás társ lesz a szájüreg-élményben.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 7-8°C-ra, tálalása jégvödörben tökéletes. Ezt a különleges italt két külön stílusban fogyaszthatjuk. Ha finoman töltjük ki a pohárba, kerülve a rázást, tiszta és tükrös marad, dekantálással ugyanezt az eredményt érjük el. Ha azonban nyitás előtt óvatosan fejreállítjuk, a finomseprő elkeveredik a palackban, opálossá téve a pezsgőt, és a pohárba töltve élesztős jegyekkel egészíti ki az ízélményt.

Alkohol

11 %

Sav

5 g/l

Cukor

0 g/l

Szárazsági fok

Brut nature

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

Évjárat

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Régió

Sav (g/l)

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember 20. – október 10. kizárólag kézi szüreteléssel

Típus

Termelő/borász

Ruggero és Andrea Ruggeri

Termőhely

Santo Stefano

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A szőlő kíméletes préselése, a must ülepítése után kontrollált első erjesztés következett 16-18°C-on. Tavasszal, április és május környékén, amikor a külső hőmérséklet átlépte a 15°C-ot, az alapbor palackozásra került, innen pedig napfénytől elzárva, 16-17°C-os hőmérsékleten lassú, természetes másoderjedés kezdődött. A hat hónapos palackos erjedést követően az élesztős finomseprő az üvegben maradt, degorzsálás nélkül szűretlenül várva a felbontását.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük.

Még több Ruge pezsgő

Még több Brut nature pezsgő

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom