RUGE L’Essenziale Colfondo Agricolo
A borászok hagyományainak igazi nagykövete, feketeöves ínyenceknek való frizzante.
2019-ben Bassano del Grappa és Vittorio Veneto települések között 17 termelő – köztük a Ruge pincészet – Fondo Agricolo néven szövetséget kötött, hogy a proseccokészítés hagyományai előtt tisztelegve egy közösen meghatározott kódex alapján “col fondo” készítsenek bort.
A “col fondo”, azaz “seprővel” kifejezés a palackban történő természetes másoderjesztés ősi módszerét takarja. A természetes seprő jelenléte a palackban különleges aromakomplexitást kölcsönöz a bornak, a tétel cukormentes szárazsága pedig kiemeli a terroirjegyeket.
Rugéék hagyománytisztelete még a palack megjelenésén is visszaköszön. L’Essenziale, vagyis “a lényeg”. A gyermekkori olvasásélmény alapján került a címkére a róka és a név mögöttes tartalma: “Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.” A lényeg pedig nem más, mint maga a termőterület, a tőke, a szőlő és az ősök, a klasszikus eljárás tisztelete. Egy igazi különleges “szeretem-tétel”.
A palackot a hagyományoknak megfelelően koronazárral látták el. Lágy, krémes hab, finom buborékok jellemzik, az élesztős ködössége mellett is végtelenül elegáns ital. A tökéletes zöldalmás íz ásványos lecsengéssel kísérve 100%-ban tükrözi a glera szőlő valódi arcát.
Alkohol
11 %
Sav
5 g/l
Cukor
0 g/l
Szárazsági fok
brut nature
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Ruge |
Cukor (g/l) |
0 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
5 |
Szárazsági fok |
brut nature |
Szüret |
2021. szeptember 20. – október 10. kizárólag kézi szüreteléssel |
Termékkategória |
Col Fondo |
Termelő/borász |
Ruggero és Andrea Ruggeri |
Termőhely |
Santo Stefano |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Badge |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése, a must ülepítése után kontrollált első erjesztés következett 16-18°C-on. Tavasszal, április és május környékén, amikor a külső hőmérséklet átlépte a 15°C-ot, az alapbor palackozásra került, innen pedig napfénytől elzárva, 16-17°C-os hőmérsékleten lassú, természetes másoderjedés kezdődött. A hat hónapos palackos erjedést követően az élesztős finomseprő az üvegben maradt, degorzsálás nélkül szűretlenül várva a felbontását.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük.