NANI RIZZI Gran Cuvée Ergi Extra Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
A szerelemből született pezsgő!
Ergi – azaz Erzsi – Spagnol úr szerelme volt a háború idején, ám az a körülmények miatt sosem teljesedhetett be. Signor Spagnol alapította a Nani Rizzi borászatot, és később ezzel a különleges tétellel állítottak impozáns emléket a nagy szerelemnek. Éteri magasságához persze a 60-70 éves tőkékről válogatott csúcsminőségű alapanyag is hozzájárul.
A tétel színe halvány szalmasárga, aromájában a perera fajtával történő házasításnak köszönhetően a körteillat dominál enyhén virágos jegyekkel kísérve. A krémes perlage és a kirobbanó, de elegáns gyümölcsösség házassága már az első kortynál azonnal kényezteti a szájüreget. A meszes talajon termett szőlőnek hála finom ásványos jegyekkel és barackos tónusokkal zár a vastag korty. Kerek, kiegyensúlyozott tétel, amelynél az előző korty indukálja a következőt…
Alkohol
11,5 %
Sav
na g/l
Cukor
18 g/l
Szárazsági fok
extra dry
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Nani Rizzi |
Cukor (g/l) |
18 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
na |
Szárazsági fok |
extra dry |
Szüret |
2021. szeptember közepén, kizárólag kézi szüreteléssel |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Denis Spagnol |
Termőhely |
Podera Pareda |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált hőmérsékletű erjesztés következett. A bor 4 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) kontrollált hőmérsékleten közel 90 nap alatt ment végbe, majd a tétel a "long charmat" módszer szerint további 1 hónapig finomseprőn pihent.
Így tároljuk
Hűvös és levegős környezetben, a palackot mindig állítva tárolja.