COL SANDAGO Costa dei Falchi Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Collalto Extra Brut
Ragyogó szalmasárga szín, finom és tartós perlage jellemzi a pohárba kitöltött tételt. Testes, ásványos illataromákkal gyümölcsös és virágos árnyalatokkal találkozik az orr. Ízvilága lágy, kiegyensúlyozott savakkal, jó testtel, harmonikus és hosszan tartó karakterrel bír. A vastag korty pomelos, citrusos jegyekkel indul, majd a hosszú lecsengés finom kekszességgel és a terroirt idéző ásványossággal kerekíti le a kóstolás élményét a szájüregben hosszantartó citrusos frissességet hagyva.
Alkohol
11,5 %
Sav
6,5 g/l
Cukor
3 g/l
Szárazsági fok
extra brut
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Col Sandago |
Cukor (g/l) |
3 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
6,5 |
Szárazsági fok |
extra brut |
Szüret |
2021. szeptember második fele, kizárólag kézi szüreteléssel |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termőhely |
Rive di Collalto (Susegana) |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Így készítik
Krio-, azaz hidegmaceráció eljárás folyamán közvetlenül a bogyózást és zúzást követően 10°C-ra hűtötték a cefrét. A zúzott bogyó és a must erjedés nélküli, közel 36 órán keresztül tartó érintkezése során kioldódtak a szőlőhéjban található vegyületek és az elsődleges aromák. (Ez az eljárás növeli az oxidációval szembeni stabilitást, és intenzív fajtajelleget mutató, aromásabb fehérborokat eredményez.) Ezután került sor a szőlő kíméletes préselésére, a must ülepítésére és kontrollált hőmérsékleten történő erjesztésére. A bor 3 hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés nyomásálló tartályokban (autoclave) 16-17°C hőmérsékleten 90 nap alatt ment végbe a "long charmat" módszer szerint. Ezt követte újabb derítés, majd fejtés és hidegstabilizálás, végül a nyomás alatti finomszűréssel történt palackozás.
Így tároljuk
Hűvös és átszellőzött környezetben tároljuk, a palackot mindig függőlegesen tartva. Lehetőség szerint kerüljük a hosszabb ideig hűtőben történő tárolását.