RUGE Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Dry
Intenzív, csábító, széles aromák és vastag, kerek ízek jellemzik ezt a tételt. Nagyon krémes, lágy buborékokkal és barackos jegyekkel találkozunk az első kortyban. Újrakóstolva a gyümölcsös utazás először sós-ásványos karakter felé tart, majd szilvalekváros lecsengéssel búcsúzik hosszan.
A “Cartizze” jelölésű pezsgő az olasz habzóbor-készítés igazi gyöngyszeme. A szőlő az azonos névre keresztelt területről (cru) származik, ami sajátos látványt nyújtó kúp Valdobbiadene település határában. Ez a mindössze 107 hektáros terület a régió legnagyobb presztízzsel bíró és ekképp legdrágább termőhelye, amelyen közel 160 termelő osztozik, zsebkendőnyi részekre osztva ezt a jól lehatárolt apellációt. A talaj egyedülálló adottságainak és a speciális klimatikus viszonyoknak köszönhetően különleges minőségű szőlő terem itt, a dűlők meghökkentő dőlésszöge miatt a tőkék gondozása pedig heroikus, kizárólag kézi műveléssel lehetséges. Az aranysárga, édes fürtök fűszeresek és savban gazdagok. A többmillió éves, agyagos-márgás altalaj adja a termőrétegek gerincét, a termőhely ezen változatossága köszön vissza az értékes termésben és az egyedi termékben egyaránt.
Alkohol
11,5 %
Sav
na g/l
Cukor
18 g/l
Szárazsági fok
dry
Adatlap
Tömeg | 1,5 kg |
---|---|
Alkohol (%) |
11,5 |
Alrégió |
Valdobbiadene |
Borászat |
Ruge |
Cukor (g/l) |
18 |
Évjárat |
2021 |
Fajták | |
Minőségi kategória | |
Ország |
Olaszország |
Régió |
Veneto |
Sav (g/l) |
na |
Szárazsági fok |
dry |
Szüret |
2021. szeptember 20. – október 10. kizárólag kézi szüreteléssel |
Termékkategória |
Spumante fehér |
Termelő/borász |
Ruggero és Andrea Ruggeri |
Termőhely |
Cartizze |
Űrtartalom (l) |
0.75 |
Badge |
Így készítik
A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 15-18°C-on. A bor három hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és körülbelül 50 nap alatt ment végbe.
Így tároljuk
Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük.