RUGE Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Dry

Bruttó ár:

11 990 Ft

Űrtartalom: 0.75 liter | Egységár: 15987 Ft/liter

Készleten

RUGE Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Dry

Intenzív, csábító, széles aromák és vastag, kerek ízek jellemzik ezt a tételt. Nagyon krémes, lágy buborékokkal és barackos jegyekkel találkozunk az első kortyban. Újrakóstolva a gyümölcsös utazás először sós-ásványos karakter felé tart, majd szilvalekváros lecsengéssel búcsúzik hosszan.

A “Cartizze” jelölésű pezsgő az olasz habzóbor-készítés igazi gyöngyszeme. A szőlő az azonos névre keresztelt területről (cru) származik, ami sajátos látványt nyújtó kúp Valdobbiadene település határában. Ez a mindössze 107 hektáros terület a régió legnagyobb presztízzsel bíró és ekképp legdrágább termőhelye, amelyen közel 160 termelő osztozik, zsebkendőnyi részekre osztva ezt a jól lehatárolt apellációt. A talaj egyedülálló adottságainak és a speciális klimatikus viszonyoknak köszönhetően különleges minőségű szőlő terem itt, a dűlők meghökkentő dőlésszöge miatt a tőkék gondozása pedig heroikus, kizárólag kézi műveléssel lehetséges. Az aranysárga, édes fürtök fűszeresek és savban gazdagok. A többmillió éves, agyagos-márgás altalaj adja a termőrétegek gerincét, a termőhely ezen változatossága köszön vissza az értékes termésben és az egyedi termékben egyaránt.

Ételpár

A Cartizze az ideális pezsgő bármilyen ünnepléshez. Egyszerre édeskés és ásványos, összetett karaktere, friss és krémes buborékjai teszik a fűszeres vagy akár a tömény édességek tökéletes kísérőjévé. Akár kellemesen faggyús vad sültekhez is izgalmas társítás.

Szervírozás

Szervírozás előtt hűtsük le 7-8°C-ra, tálalása jégvödörben tökéletes.

Alkohol

11,5 %

Sav

na g/l

Cukor

18 g/l

Szárazsági fok

Dry

Adatlap

Tömeg 1,5 kg
Alkohol (%)

Palackméret

Alrégió

Borászat

Cukor (g/l)

Évjárat

Fajták

Minőségi kategória

Ország

Régió

Sav (g/l)

Szárazsági fok

Szüret

2021. szeptember 20. – október 10. kizárólag kézi szüreteléssel

Típus

Termelő/borász

Ruggero és Andrea Ruggeri

Termőhely

Cartizze

Űrtartalom (l)

0.75

Így készítik

A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált erjesztés következett 15-18°C-on. A bor három hónapig finomseprőn (feccia nobile) érett, derítését követően készült el az alapbor a pezsgősítéshez. A másoderjesztés "méthode charmat" módszerrel, nyomásálló tartályokban (autoclave), 15-17°C hőmérsékleten zajlott, és körülbelül 50 nap alatt ment végbe.

Így tároljuk

Sötét és hűvös helyen tartandó, hosszabb ideig hűtőben történő tárolását lehetőség szerint kerüljük.

Még több Ruge pezsgő

Még több Dry pezsgő

Szárazsági fok skála

Brut Nature
0-3 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Brut
0-6 g/l maradékcukor-tartalom
Brut
0-12 g/l maradékcukor-tartalom
Extra Dry
12-20 g/l maradékcukor-tartalom
Dry
17-35 g/l maradékcukor-tartalom